אם חשבתם שתעבדו כל החיים בעבודה מסודרת, תגיעו לגיל פרישה ותוכלו לחיות בכבוד מהכסף שבמהלך הזמן שבו עבדתם הפרשתם לפנסיה – אתם טועים.
בוועידת תחזיות לשנת 2020 של "כלכליסט" אמר יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח שהבעיה של חיסכון לפנסיה היא בעיה עולמית ולא ייחודית למדינה שלנו. לדבריו, ישנן מספר בעיות מרכזיות שבגללן קרן פנסיה אינה יכולה להוות חיסכון יחידי לזמן הפרישה ועל האזרחים להשקיע בפתרונות פיננסים נוספים כדי לפרוש בנחת;
1) ירידה בריבית ובתשואות – אפשר לראות שבאג"ח ארה"ב לדוגמה, שבה לא מעט מכספי הפנסיה שלנו מושקעים הריבית והתשואה יורדות באופן מגמתי. הירידות, משפיעות באופן ישיר על גובה החיסכון בפנסיה.
2) תוחלת החיים עולה – אם לפני שלושים שנה גברים היו חיים בממוצע עד גיל 80, היום הם חיים עד גיל 84 וככל שהזמן עובר, תוחלת החיים עולה. מכיוון שיש יותר שנים שבהן צריך לחלק כסף למבוטחים, שווי הקרנות מצטמצם ויש שחיקה שהוא וגדלה בשווי קרנות הפנסיה.
3) עבודה לא רצופה – לטענת מנכ"ל כלל ביטוח, רוב המבוגרים אינם עובדים ברצף כל חייהם ויש לא מעט שנים בהן הם והמעסיקים אינם מפרישים לפנסיה, דבר שפוגע בסך החיסכון של המבוטחים.
האזרחים פונים לפתרונות נוספים שיספקו להם הכנסה בעת פרישה
מי שמבין שיש צורך בהול בחיסכון לזמן הפרישה, משקיע כספים נוספים מלבד אלו שמופרשים לקרן הפנסיה. יש כאלו שמשקיעים כספים בנדל"ן, פותחים פוליסות חיסכון או קרנות השתלמות. ויש כאלה שמחליטים שלהיות שכיר זה לא מספיק ופותחים עסקים כדי שיספקו להם הכנסה פסיבית בעת הפרישה.
בכל מקרה, רצוי לתכנן כבר מגיל צעיר את זמן הפרישה ולהשקיע כמה שיותר מכספכם הפנוי לטובת רכישת נכסים מניבים או לטובת חסכונות באפיקי השקעה שיספקו לכם מקור הכנסה לגיל פנסיה.